MentalTimer Nedir?
Mentaltimer bireylerin zaman ve uzamdan sorumlu ‘içsel saat’ (parieto-temporal) performansını geliştirmek için kullanılan bir psikoeğitim programıdır. Mentaltimer programı tüm nöral sistemi ritim ve senkronize hareketler yoluyla yeniler. Zayıflayan zihinsel becerileri güçlendirir.
Mentaltimer ‘’Dinamik Sistemler Teorisi’’ üzerine temellenmiştir. Teoriye göre anlamlı ve amaçlı eylemler bireyin içsel sistemlerini yeniden organize edebilme kabiliyetini artırır. Mentaltimer egzersizleri ile motor beceriler ve korteks düzeyinde başta dikkat, zamanlama, planlama, karar verme gibi yürütücü işlevler ile çalışma belleği gelişmektedir. Böylece beyindeki tüm nöronal aktivasyonlar hızlanmakta ve çoğalmaktadır. Mentaltimer bu sayede beynin işlemleme hızını artırır ve beyin daha ritmik ve senkronize çalışır.
Mentaltimer programı tıbbi tedavi niteliği taşımaz. Bununla birlikte programdan yararlanan/programa uygun olmayan bireyler, gerekli durumlarda tıbbi destek ve tedavi alması için ilgili kurum ve uzmanlara yönlendirilir.
Nasıl Uygulanır?
Mentaltimer programı bu alanda eğitim almış uzmanlar tarafından uygulanır. Bireyin el içerisine bir buton yerleştirilir. Ayak hizasında zemine ise ayak hareketlerini algılayan bir sensör yerleştirilir. Program sırasında, bireyden Mentaltimer uygulamasının olduğu ekran karşısında, zamanlı ve ritmik egzersizleri yapması istenir. Bireyin kendi içsel saatine odaklanarak uyaran ses ile aynı anda el, ayak ve her ikisi ile yaptığı hareketler, beyin ve tüm kas-sinir sistemini senkronize etki eden bir etki yaratır.
Egzersizlerin türü ve süresi uzman tarafından kişinin programına özel olarak belirlenir. Program başında ve sonunda yapılan ölçümlerle bireyin gelişimsel ilerlemesi raporlanır.
Kimlere Uygulanır?
Mentaltimer programı, 6 yaş ve üzeri tüm çocuk ve yetişkinlere uygulanabilir. Programı alan kişi, verilen yönergeye uygun motor becerileri yerine getirmelidir. Bu sebeple, yönerge alamayan ve hareket becerisi kısıtlı bireylerde programı uygulamak mümkün olmayabilir.
Mentaltimer programı;
-
Dikkat Eksikliği
-
Dürtüsellik ve Hiperaktivite
-
Odaklanma
-
Tepki Hızı ve Zamanlama
-
Motor Beceriler
-
İşitsel ve dil işlemleme becerileri
-
Okuma ve matematik becerileri
-
Öğrenme Güçlükleri
-
Otizm
-
Planlama ve organize olma
-
Duyusal işlemleme
-
Denge Koordinasyon
-
Öfke kontrolü alanlarında kullanılır ve bu alanları destekler.