ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ (AGTE)
Tarihçesi
AGTE Türk toplumuna uyarlanmış bir testtir. Prof. Dr. Neşe Erol, Prof. Dr. Işık Savaşır, Doç. Dr. Nilhan Sezgin tarafından 1994 yılında geliştirilmiştir.
Genel Bilgiler
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), 0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili ayrıntılı ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır.
Envanter, bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini, anneden (bakımverenden) alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir. Gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlar. Envanter, bu alanda sertifika alan uzmanlar tarafından uygulanabilmektedir.
154 maddeden oluşan envanter gelişimin farklı, ancak birbiriyle ilişkili alanlarını ölçmektedir. Bu alanlar;
-
Dil Bilişsel Gelişim
-
İnce Motor Gelişim
-
Kaba Motor Gelişim
-
Sosyal Beceri – Özbakım Becerileri
Sonuçlar bebek ve çocukların şimdiki gelişimini bu 4 alt test ve toplam gelişim puanı olarak yansıtmaktadır. Envanter sonucunda; çocuğun gelişiminin ileride olduğu, yaşıtlarıyla uyumlu gelişim gösterdiği, sınır gelişim düzeyinde olduğu ya da gelişimsel gerilik gösterdiği alanlar belirlenir. Bu sonuçlara göre, çocuğun hangi becerilerinin desteklenmesi gerektiği belirlenir. Aileye bu alanda gelişimsel danışmanlık verilerek gerekli durumlarda ihtiyaç duyulan alanların desteklenmesi için gelişimsel müdahale programı oluşturulur.