DENVER II GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ
Tarihçesi
Denver II Gelişimsel Tarama Testi, daha önce Türkiye’de uyarlanan ve standardize edilen Denver Gelişimsel Tarama Testi (DGTT)’nin ayrıntılı uygulama biçimidir.
Denver Gelişimsel Tarama Testi ilk kez 1967 yılında, Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmıştır. İlk yayınlanışından bu yana dünyada 50’den fazla ülkede standardize edilerek uygulanmaktadır. Test, yaygın kullanımı sonucunda elde edilen deneyimlerin ışığında 1990 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yeniden gözden geçirilmiş ve Denver II oluşturulmuştur.
Türkiye’de testin ilk standardizasyonu, 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir tarafından yapılmıştır. 1996 yılında Kalbiye Yalaz, Banu Anlar ve Birgül Bayoğlu tarafından gözden geçirilmiş haliyle standardize edilerek Denver II adıyla ülke çapında kullanıma sunulmuştur.
Genel Bilgiler
Denver II Gelişimsel Tarama Testi, 0-6 yaş dönemindeki çocukların gelişimsel sorunlarını saptamada kullanılabilecek bir test olup çocuğun gelişim düzeyi hakkında bilgi verir. Test, 4 bölüm ve 134 maddeden oluşur. Bu bölümler;
-
Kişisel Sosyal Gelişim
-
İnce Motor Gelişim
-
Dil Gelişimi
-
Kaba Motor Gelişim
Ayrıca testin sonunda doldurulan ‘’Test Davranışı’’ maddeleri, uzmana çocuğun test süresince davranışlarını ve yeteneklerini nasıl kullandığını değerlendirmede yardım eder.
Denver II Testi, üç temel alanda kullanılır:
-
Sağlıklı çocuklarda olası sorunları saptamak
-
Gelişimsel gerilikten şüphe edilen işlevleri saptamak
-
Riskli bebeklerin izlemini yapmak
Test, çocuğun gelişimsel becerilerini yaşıtları ile karşılaştırır. Zeka testi değil, bir gelişim tarama testidir. Testin uygulanışı, standart bir eğitim gerektirmekte olup yalnızca bu eğitimi alan uzmanlar tarafından uygulanmaktadır.