Ergoterapi, otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, epilepsi gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ve bireyleri merkeze alarak, yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan bir terapi dalıdır.
Ergoterapinin temel amacı, bireyin yaşam kalitesini arttırmak ve toplum hayatında bir birey olarak yer almasını sağlayabilmektir. Çalışma yapılan bireyler, duyusal, fiziksel, toplumsal, duygusal gibi alanlarda özel gereksinim duyan ve dil gelişimi gibi sorunlar yaşayan bireylerdir. Bu kapsamda tüm yaş gruplarına tedavi uygulamak da mümkündür.
Ergoterapi Ne İş Yapar?
Ergoterapi nedir ne iş yapar sorusuna ruhsal sağlık problemleri başta olmak üzere bir takım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan bireylerin toplum içerisinde bağımsız birer birey olarak yer almasını sağlar cevabını verebiliriz. Bu alanda eğitim alarak uzmanlık kazanmış olan ergoterapistler, psikolojik ya da fiziksel olarak desteğe ihtiyaç duyan özen gereksinimli bireylerin toplumda diğer bireylerle kolay iletişim kurmasını ve bireylerin sahip oldukları yeteneklerin farkına vararak bu yeteneklerini kullanmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütür.
Ergoterapistlerin yapmış olduğu bu çalışmalar kapsamında kişilerle tek te olarak ya da grup ve topluluklarla çalışabilirler. Dolayısıyla da bu kişiler eğitim almış, uzman ve belli bir deneyim kapasitesine sahip olan kişiler olmalıdır.
Ergoterapi Tedavisi
Ergoterapi tedavisi, günlük hayat içerisinde yaşamlarını kimseye muhtaç olmadan devam ettiremeyen ve toplum içerisinde bireysel bağımsızlığını elde edemeyen bireyler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ergo kelimesi sözlükte “iş” manası taşımaktadır. Bu anlama göre ergoterapistler, tedavi kapsamında farklı aktivitelere başvurmaktadırlar.
Ergoterapistlerin başvurdukları aktiviteler sırasında bireyler aktivitelere aktif olarak katılarak öğrenmeye başlarlar. Bu çalışmalar sırasında kaslar ve sinirler söz konusu işe yönelik mesajı beyne iletir. Bu mesajın uygulama ile öğrenilebilmesi için ise bireyler hareket etmeye ve hareketle öğrenmeye başlarlar. Dolayısıyla da bu tedavi türünde pratik yapmak ve hareket etmek ergoterapistler için çalışmaların başarılı olması adın son derece önemlidir.
Ergoterapi Yöntemleri
Ergoterapi tedavisi kapsamında ergoterapistler tarafından uygulanan yöntemlerin temel amacı; bireylerin sağlığını ve yaşam konforunu birtakım aktiviteler ile arttırmaktır. Geniş bir kapsama sahip olan ergoterapi yöntemleri içerisinde bilişsel, duyu bütünleme, geriatrik, sosyal beceri gibi alanlara yönelik çalışmalar mevcuttur.
Ergoterapi yöntemleri kapsamında bireylerin sahip oldukları yetenekleri fark etmesini sağlamak ve bireyleri topluma dahil edebilmek için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında sosyal, mesleki ya da sanatsal gibi farklı alanlarda yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca kullanılan yöntemlerin daha etkili ve verimli olabilmesi için farklı araç ve gereçler de zaman zaman kullanılabilmektedir.
Pediatrik Ergoterapi
Ergoterapi tedavisi, yediden yetmişe ihtiyacı olan tüm bireylere uygulanabilen bir tedavi türüdür. Dolayısıyla da ergoterapi tedavi yöntemi, topluma adapte olmakta zorlanan ve tek başına bir birey olma yolunda başarısız olan çocuklara da pediatrik ergoterapi tedavisi verilebilmektedir.
Pediatrik ergoterapi, öncelikle çocukların toplum içerisinde bağımsız ve özgüvenli birey olmalarını sağlamak için uygulanan yöntemler bütünüdür. Bu kapsamda her çocuğa özel yöntemler uygulanır. Bu sayede çocukların maksimum düzeyde toplum içinde bağımsız birey olmalarının yanı sıra öz bakım becerilerini de kazanmaları amaçlanır.
Ergoterapi Kimlere Uygulanır?
Ergoterapi, ilk olarak ruhsal sağlık sorunları olan kişilere uygulanan bir tedavi türüdür. Ayrıca otizm, down sendromu ve duyu bütünleme bozukluğu gibi sorunları olan bireyler ile herhangi bir nedenden dolayı vücut işlevlerinde fonksiyonel kayıplar yaşayan, toplum içerisinde bir yer edinmekte zorlanan ve toplumsal açıdan bireysel bağımsızlığı kazanamamış olan bireylere uygulanmaktadır.
Ergoterapi tedavisinde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Bu alanda tedavi ihtiyacı olan yetişkinlere uygulanabildiği gibi aynı zamanda ihtiyaç halinde çocuklara da pediatrik ergoterapi adı altında uygulanabilen yöntemlerdir.
Odyoloji mi Ergoterapi mi?
Odyoloji ve ergoterapi kavramları günümüzde sıklıkla kullanılan ve dolayısıyla da çok fazla birbirleriyle karıştırılan tıbbi terimler olsa da aslında birbirinden oldukça farklı anlamlar taşıyan kelimelerdir. Odyoloji bölümü, işitme ve denge ile ilgili sorunlar yaşayan hastalara iyileştirici sağlık hizmetleri sunmaktadır.
Ergoterapi bölümü ise, ruhsal sağlık problemleri başta olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak vücut fonksiyonlarını kaybeden ve toplum içinde dışlanma psikolojisi yaşayan bireylere sağlık hizmeti vermektedir. Dolayısıyla da her iki bölüm de iş olanakları ve çalışma alanları farklı olduğunu söylemek mümkündür.