Eteçom Nedir?
Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Etkileşim Programı, anne-baba, uzman / eğitimci ile çocuk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ve bu şekilde çocuğun gelişimsel açıdan üst bir seviyeye ulaşmasını hedeflemekte ve bu amaçla kullanılmaktadır. Çocuğun gelişimsel evreleri için oldukça önemli olan bu program, destekleyici bir program şeklinde uygulanmaktadır.
Kimler için Uygundur?
Etkileşim Temelli Yaklaşım tabanında oluşturulan Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Etkileşim Programı, çeşitli rahatsızlıklara sahip olan bireylerde uygulanan bir programdır. Bu rahatsızlıklar, prematüre/düşük doğum aralığı, otizm, down sendromu, zihinsel yetersizlik, serebral palsi, nedeni belli olmayan gelişimsel gerilik, gecikmiş dil ve konuşma olabilir.
Bu hastalıklarda kullanılan program, etkileşim temelli bir yaklaşıma sahiptir. Program sayesinde çocukların gelişimsel düzeylerinin yükselmesi olanaklı hale getirilmektedir.
Nasıl Uygulanır?
Zihinsel yetersizlik, otizm gibi rahatsızlıklara sahip olan bireyler, eğitimsel ve gelişimsel tanılara ek olarak çeşitli ölçekler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme ardından çocuklara çeşitli programlar hazırlanmaktadır. Bu programlar aile ile birlikte hazırlanır. Program sonrasında birincil bakıcı ile birlikte müdahale oturumlarına başlanır. Bu oturumlarda eğitimci temel davranış ve stratejileri almış olduğu notlar kapsamında açıklar. Kısa aralıklar ile birlikte değerlendirme ve izleme çalışmaları yapılır. İzleme çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için mutlaka aile onayı gerekmektedir.
İzlenen Yol Nedir?
İlk etapta sosyal oyun temel çalışılmaktadır. Çocuğun dünyasına girme ve çocuğun etkileşimde bulunmasını bekleme gibi teknikler kullanılır. Bu teknikler, “dünyaya çocuğun gözünden bakmak”, “çocuğun liderliğini izlemek”, “yüz yüze oyunlar oynamak”, “çocuğun hızına uymak” gibi pratik tavsiyeler ile desteklenmektedir.
Bilindiği üzere çocuğun eğitimi konusunda ailelerin kaygılarının fazla olması, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle program kapsamında ailelerin çocukların gözlerinden bakması sağlanmakta, bu sayede ailelerin kaygılarının azaltılması olanaklı hale getirilmektedir. Bu ise çocukların gelişimlerinin iyi bir yöne evrilmesini mümkün kılmaktadır.