Çocuklar hareketli varlıklılardır. Terapi odasında tüm seans boyunca oturmak onlar için zordur. Aynı zamanda kendilerini konuşarak ifade edemezler. Duygularını, düşüncelerini ifade etmek için oyunu kullanırlar. “Korkum var.” , “Evde işler karışık” demek yerine duygularını ifade ettikleri oyunlar oynarlar. Çocukların bu iki özelliğini ele alan uzmanlar çocuklarda konuşmaya ve oturmaya dayalı terapilerin işe yaramadığını kısa sürede görmüş ve oyun terapisi yaklaşımlarını geliştirmişlerdir.
Oyun terapisi, özellikle çocuklarda görülen ruhsal rahatsızlıkların ve davranış bozukluklarının, bu alanda eğitim almış uzmanlarca, oyun ya da oyuncaklar yolu ile tedavi edilmesi ve iyileştirilmesidir.
Oyun Terapisi Nasıl Faydalı Oluyor?
Oyun çocukların kendini ifade etme biçimidir. Bu durumu en iyi alanın öncülerinden Garry Landreth’in şu sözü ifade eder: “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar”. Oyun terapisi çocuğa birkaç yolla iyileşme sağlar:
Öncelikle, ifade edilmemiş duygular kişide zaman içinde birikir ve olumsuz davranışlara neden olur. Öfkesini, korkusunu, kıskançlığını, yetersizliğini dışarı atamayan çocuklar bir süre sonra tırnak yeme, alt ıslatma gibi sorun davranışlar gösterirler. Oyun terapi odasında çocuk, koşulsuz kabul gördüğü bir ortamda öncelikle sıkışmış duygularını oyuncaklar yoluyla ifade eder ve bu ifade çocuğun iç dünyasının rahatlamasını sağlar. Bu duygusal boşalım iyileşmeyi de beraberinde getirir.
Oyun terapi odası çocuğun tamamen kontrol edebildiği bir alandır. Güç ondadır. Dış dünyada gücü kaybettiği, çaresiz hissettiği yerleri çocuk oyuna getirir. Örneğin deprem anında aciz kalan bir çocuk oyunda bizzat depremi kendi inşa eder. Böylece depremin kontrolü ona geçer. Bu depreme ya da herhangi bir travmaya oyunda söz geçirebilmek çocuğun kaybettiği gücü yeniden kazanmasını sağlar. Aynı oyunu defalarca oynayarak bu travmayı iç dünyalarında sindirirler. Duygularını dışarı atıp gücü yeniden devralırken o travmayı oyuncaklar yolu ile daha sağlıklı bir şekilde çerçeveleyerek iç dünyalarına alırlar. Yeniden düzenlenmiş ve içe alınmış bu travma çocuğu iyileştirir.
Son olarak, oyun terapi odasında bazen çocukların karşılanmamış ihtiyaçları terapist tarafından karşılanır. Yeterince görülmemiş çocuk terapisti tarafından görülür, tüm ilgi onda olur, eleştiri yerine daha çok takdir ve cesaretlendirme alır. Oyunlar yolu ile duygusal ihtiyaçları karşılanan çocuklar da iyileşmeye doğru ilerlerler.
Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?
Terapide seans sayısını etkileyen birçok etken vardır.
Çocuğun yaşadığı sorununun boyutu ve derinliği seans sayısını etkileyen önemli bir konudur. Çok derin bir travma yaşamış çocuğun sorunu beklenen süreden daha uzun sürebilir. Travmanın büyüklüğüne göre seans sayıları 40-60’a kadar uzanabilir. Ancak daha hafif sorunlarda bu sayı 8-12 seansa kadar düşebilir.
Ailenin terapiye düzenli devam edip etmeme durumu da seans sayılarını etkiler. Seanslar haftalıktır. Ancak araya giren tatiller, hastalıklar, ailenin organize olamaması gibi durumlarla bu haftalık düzen bozulduğunda iyileşme süreci uzayabilir.
Sonuç olarak her şey yolunda gittiğinde ve ortalama bir sorunda seansların çoğu 24 seans içinde noktalanmış olur..
Ne zaman oyun terapisi?
- Saldırgan davranışlar
- Kaygı ve korkular
- Aşırı çekingenlik
- Davranışsal gerileme, kardeş kıskançlığı
- Özgüven ve sosyal beceri sorunları
- Uyku, yemek ve tuvalet sorunları
- Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması (aşırı mastürbasyon..)
- Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar
- Yas ve kayıp durumları
- Anne baba ayrılığı
- Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, baş ağrıları gibi rahatsızlıklar